App-udviklere drømmer om høje odds
De to studiekammerater Henrik Christensen og Martin Holdt Nielsen har brugt de seneste fire år på at udvikle appen Odds Club, hvor kolleger, venner og familier uden at satse penge kan gamble mod hinanden på tværs af sportsgrene.
Odense: Det er 31 år siden, at Henrik og Martin lærte hinanden at kende på Handelsskolen i Kolding. Da de nogle år senere arbejdede som henholdsvis revisor og speditør besluttede de i en brandert, at de ville søge ind på jurastudiet. Dagen før sidste ansøgningsfrist. De måtte låne de koordinerede tilmeldings-blanketter hos deres venners søskende, men nåede til trods for tømmermænd at aflevere inden tidsfristen. De kom begge ind.
– Vi har kastet os ud i mange skøre projekter gennem årene, og derfor faldt det os helt naturligt at kaste os ud i at skabe en app, selv om vi ingen forudsætninger har, siger Henrik Christensen fra sit hjem i Odense-forstaden Villestofte.
Det var ham, der fik idéen til det, der skulle blive en virtuel tipsklub med det mere internationale navn Odds Club. Han synes, det var for besværligt at følge med i managerspil som Drømmeholdet for fodbold og cykelsportens pendant til Tour de France. Desuden ville han skabe et spil, hvor det sociale matchede nørderiet.
– Jeg kørte til Aarhus, hvor Martin bor, for at forklare, hvad vi skulle bygge sammen. Vi drak en masse Southern Comfort – som vi også drak, inden vi søgte ind på jurastudiet – og brainstormede langt ud på natten. Næste morgen var vi enige om, at appen havde potentiale og kunne sælges, hvis den blev lavet ordentligt, siger Henrik Christensen.
Benspænd undervejs
Henrik og Martin har mange års erfaring med økonomi, udvikling, ledelse og administration. Men de har aldrig været i nærheden af at bygge en app fra grunden. Det skulle vise sig at være langt sværere end ventet.
– Vi tegnede en skitse over, hvad appen skulle indeholde. Og lavede diagrammer over, hvad der skete, når man trykkede på den knap og den knap. Men derfra og så til at designe og programmere knapperne var der utrolig langt, siger Martin Holdt Nielsen.
De besluttede sig for at hyre en dansk udvikler, som var bosat i Thailand. Gennem et helt år holdt de jævnligt Skype-møder, hvor de forklarede om deres visioner og tanker om appen. Da de skulle have præsenteret første udkast af appen, var den forsinket. Så lidt mere forsinket. Til sidst krøb manden til korset og indrømmede, at der ikke var nogen app.
– Det eventyr kostede os et år, vi kunne kyle i skraldespanden. Samt en masse penge. Vi måtte på den igen og fandt et firma i Indien, der kunne levere det, vi søgte. Vi var heldige med en projektleder, der har boet i Skandinavien og derfor kender vores mentalitet og måde at arbejde og tænke på. Da vi var færdige med appen sidste forår, røg vi så ind i corona, som satte alle planer på standby. Målet var oprindeligt at lancere appen til EM sidste sommer, siger Henrik Christensen.
Appen skaber sammenhold
Odds Club er et fritidsprojekt, der har slugt mange weekender. Indtil videre har det kun kostet penge at få appen realiseret. Men drømmen er, at antallet af brugere stiger eksponentielt de kommende år.
– Appen er downloadet 300 gange fra brugere i 27 lande, og vi har en forhåbning om, at vi rammer mange nye brugere i forbindelse med EM til sommer. Det er en oplagt app for firmaer og arbejdspladser, der tidligere har tipset eller haft interne konkurrencer om at gætte udfald på sportskampe eller sportskonkurrencer, siger Martin Holdt Nielsen.
Henrik Christensen tænder sin mobil og åbner appen. På et halvt minut har han lavet en liga, hvor han har valgt to amerikanske fodboldkampe, to danske superligakampe, tysk ishockey og finsk kvindefodbold. Derefter er det bare at invitere venner og kolleger via telefonbogen eller Facebook.
– Mulighederne er nærmest uendelige, og det helt store trækplaster er, at man hvis man sidder fire venner, hvor to ved sindssygt meget om fodbold, mens de andre ved meget om cykling og golf, så kan man stadig konkurrere på lige vilkår, fordi der er odds på alle kampe, turneringer og løb. Det gælder nemlig ikke kun om at gætte vinderen, men i særdeleshed om at ramme de bedste odds, siger Henrik Christensen.
Martin Holdt Nielsen tager eksemplet med en fodboldkamp mellem Manchester City, der er tophold i den engelske Premier League, og bundholdet Fulham. Hvis Manchester City vinder, er oddset måske kun 1,15. Hvis Fulham vinder, er det måske 15.
– Derfor kan man satse på, at bare et af resultaterne er en stor overraskelse og dermed overhale alle dem, der spillede sikkert. Det betyder reelt, at hvis man gætter blot ét uventet resultat i en liga, så kan man vinde den og retten til at håne de andre hele den efterfølgende uge i kantinen, siger Martin Holdt Nielsen og ler.
Det skulle være så simpelt, at alle kan deltage. Og uden at nedgøre kvinder eller være sexistiske har de undervejs haft den fiktive ”Bente fra bogholderi” i tankerne.
– Ambitionen har været at skabe et socialt spil, hvor nørdet viden ikke nødvendigvis hjælper dig. Det er pissesjovt, hvis 50 kolleger opretter en liga ved EM til sommer, og det er hende – eller ham – der ved mindst om fodbold, der vinder. Appen skaber sammenhold, samtale og sjov, siger Henrik Christensen.
Klar til indisk rykind
Appen er gratis. Den kræver ikke abonnement, og man kan heller ikke vinde noget eller satse penge. Man kan købe et VIP-medlemskab til 200 kroner for et år, der giver en række fordele og muligheder for at designe sin profil.
Henrik og Martin kan naturligvis ikke blande sig i, om der dystes om omgange i fredagsbaren eller onsdagskage, men tanken har aldrig været at spille om penge. Til gengæld må der gerne komme penge ud af appen.
– Vi har en ambition om at have 10.000 brugere om et år og få pitchet idéen til fanklubber, firmaer og familier. Det handler om at få hul igennem, som mange andre danske apps har formået. Tag bare Endomondo, som blev solgt for en milliard. Jeg tror faktisk, vi ville være tilfreds med det halve, siger Henrik Christensen og ler.
Odds Club er tilgængelig på fem sprog. Viser det sig, at appen begynder at blive downloadet i Rusland, Kina eller Indien, kan russisk, mandarin og hindi tilføjes på få dage.
– Præcis på samme måde kan vi tilføje sportsgrene, hvis det viser sig, at brugerne i Indien efterspørger cricket. Det er ikke utopi, hvis kendskabet til appen spreder sig som ringe i vandet, siger Henrik Christensen.
– Vi er hele tiden på jagt efter nogen, der vil lege med os. Firmaer, investorer og andre, der kan se potentialet i Odds Club. Det skal vokse, fordi det er sjovt. Men uanset, om vi har 500 eller 50.000 brugere om to år, har det været sjovt for os at skabe sammen, siger Martin Holdt Nielsen.